Naslovna | ČLANCI | Embriotransfer

Embriotransfer

Treba li dodati estradiol progesteronu za podršku žutom tijelu?

Embriotransfer

Dobro je poznato da pacijentice nakon stimulacije ovulacije u postupcima potpomognute oplodnje moraju uzimati preparate koji su tzv. podrška žutom tijelu. Široko je pihvaćeno da su u tu svrhu najbolji preparati progesterona (injekcije progesterona, gel, te tablete poput Duphastona i Utrogestana), a da li je tim preparatima potrebno dodati estradiol nije posve jasno.

 

Elektivni transfer jednog embrija

Embriotransfer

Otkako se u reprodukcijskoj medicini počelo uvoditi elektivni transfer jednog embrija (u engleskoj literaturi SET – single embryo transfer) traju rasprave da li je takav pristup poželjan i hoće li se time smanjiti šansa za trudnoću. U prvo vrijeme većina objavljenih studija bila je retrospektivna, pa su u statistiku uspješnosti ulazile i žene koje niti nisu imale više od jednog embrija za transfer. U zadnje se vrijeme objavljuju prospektivne studije, pa su tako u časopisu Fertility Sterility francuski istraživači objavili rezultate.

 

Mala modifikacija tehnike embriotransfera povećava stopu trudnoća

Embriotransfer

Istraživači sa Royan Institute iz Irana su nakon embriotransfera, dok je kateter kojim su prenešeni embriji još u maternici, praznom malenom špricom ubrizgavali nešto zraka u maternicu, i poboljšali stopu trudnoća u odnosu na pacijentice kod kojih nisu ubrizgavali zrak.

 

Kada postoje smrznuti zameci uspješnost jednog ciklusa stimulacije je gotovo 77%

Embriotransfer

Kada se govori o uspješnosti IVF postupka, obično se posebno navode uspješnost iz svježeg ciklusa u kojem se ženu stimulira, a posebno uspješnost iz postupaka u kojem se vraćaju smrznuti embriji, a koji slijede taj ciklus. Međutim, u novom je broju časopisa Fertility Sterility objavljena studija David Battaglia i suradnika iz Portlanda u SAD, koji smatraju da je daleko bolje navoditi kumulativnu uspješnost jednog postupka stimulacije, jer ona u žena mlađih od 40 godina zna iznositi i do 77%. 

 

Nema razlike u progesteronskim pripravcima za podršku žutom tijelu

Embriotransfer

Nedavno je u časopisu Fertility Sterility objavljena metanaliza koja je usporedila različite progesteronske pripravke koji se koriste kao podrška žutom tijelu nakon postupka IVF/ET. Zaključak te studije je da su svi progesteronski pripravci koji se rutinski koriste jednako vrijedni u smislu stope trudnoća nakon postupka. 


 

Mediteranska prehrana poboljšava uspješnost IVF/ICSI postupka

Embriotransfer

Nizozemska studija, nedavno objavljena u časopisu Fertility Sterility, pokazuje da takozvana mediteranska dijeta značajno poboljšava uspjeh IVF/ICSI postupka. U studiju je bio uključen 161 par u postupku potpomognute oplodnje, a proučavane su dvije vrste prehrane. Prva je uključivala puno voća, povrća, ribe i cjelovitih žitarica  a smanjen unos grickalica, mesa i majoneze; druga, ili mediteranska, bazirala se na unosu biljnih ulja, povrća, grahorica i ribe. 

 

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga