Naslovna | ČLANCI | Preuranjena menopauza | Broj antralnih folikula predviđa rezervu jajnika

Broj antralnih folikula predviđa rezervu jajnika

Dob žene i preuranjena menopauza

U prvoj se fazi ciklusa u žene u reprodukcijsko doba može izmjeriti broj antralnih folikula (AFC, antral follicle count). To su folikuli veličine 2-8 mm koji se lako vide i prebroje ultrazvukom. Njihov broj prema mnogim istraživanjima dobro korelira sa odgovorom na stimulaciju u postupcima potpomognute oplodnje.


Žene sa malim AFC (ispod 10, ili 5) će slabo ili vrlo slabo reagirati na stimulaciju, dok će žene sa normalnim AFC (iznad 14) reagirati dobro.

Nova studija objavljena u časopisu Fertility Sterility potvrdila je ovo, kao i da je AFC bolji marker rezerve jajnika od dobi žene i bazalnog FSH. U studiji je sudjelovalo 734 žene, koje su podijeljene u dvije grupe prije mjerenja AFC, one za koje se pretpostavilo da će normalno reagirati, i low-responder grupu. U obje grupe češće su do transfera došle pacijentice sa višim AFC (92,7% i 85,7%) u odnosu na pacijentice sa nižim AFC (84% i 66,7%).

Međutim, nakon što je došlo do transfera, nije bilo razlike među grupama u stopi trudnoća, pa autori zaključuju da niti AFC nije dobar marker za predviđanje uspjeha postupka potpomognute oplodnje, kao što to nisu ni AMH niti FSH.

17.8.2010.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga