PITAJTE DOKTORA

Zamjena uzoraka u laboratoriju

Pitao/la: tinchy

Poštovani, molila bih Vas da mi odgovorite da li je moguće tokom ivf/icsi procedure zamijeniti uzorke sjemena ukoliko je u istom trenutku više parova došlo na punkciju? Kako se to sprječava? Daje li partner uzorak sjemena prije, za vrijeme ili nakon punkcije partnerice i što se događa nakon toga?

Više...

Donacija jajne stanice

Pitao/la: Marija2017

Poštovana, prošla sam neuspješna 3 transfera s doniranim embrijima u inozemstvu. Imam 42 g. Prema riječima liječnika, radi se samo o "lošoj sreći". Meni se pak, kao laiku, čini da se sada moraju određeni drugi faktori sagledati kako bi sljedeći put bio uspješniji ali ne znam koji. Surfajući internetom, nisam naišla na više podataka osim onih generalnih uzroka kao što su kvalite...

Više...

Postavite pitanje | Sva pitanja
Na pitanja odgovaraju: 
prim.mr.sc. Renato Bauman, dr.sc. Romana Dmitrović, prim.dr.sc. Vladimir Šparac, dr.sc. Erden Radončić

ZADNJE NOVOSTI

Usporedba svježih i krioembriotransfera kod žena sa PCOS

U jednom od najcjenjenijih časopisa na svijetu, The New England Journal of Medicine, u kolovozu ove godine objavljen je članak pod naslovom Fresh versus Frozen Embryos for Infertility in the Polycystic Ovary Syndrome.

Više...

ZIKA VIRUS - preporuke za žene koje planiraju trudnoću

ZIKA VIRUS - preporuke za žene koje planiraju trudnoću

Na www.medscape.com objavljene su privremene smjernice i preporuke vezano uz Zika virus, za 2016. godinu, a koje su predložene od strane Centers for Disease Control and Prevention.

Na infekciju Zika virusom mora se posumnjati u osobe koja živi ili je putovala u zahvaćeno područje (uglavnom Latinska Amerika) u posljednja 2 tjedna, a ima 2 ili više od slijedeća četiri simptoma: vrućica, osip, konjunkitivitis (crvene oči) ili artralgija (bol u zglobovima).

Muškarac kojem je partnerica trudna, a živi ili je posjetio područje gdje komarci prenose Zika virus, trebao bi koristiti kondom ili apstinirati od spolnih odnosa za cijelo vrijeme trajanja trudnoće.

Trudnice koje su posjetile zahvaćeno područje, trebale bi se testirati na Zika virus, čak ako i nemaju simptoma infekcije.

Muškarcima i ženama koj...

Više...

Rezultati liječenja MPO u Europi 2012. godine

U časopisu Human Reproduction, službenom glasilu Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (European Society of Human Reproduction and Embryology - ESHRE), u broju od 17. lipnja 2016. objavljeni su rezultati liječenja potpomognutom oplodnjom u Europi (zemljama članicama ESHRE koje prijavljuju ove rezultate) za 2012. godinu. Između ostalih, prijavljeni su i rezultati za Hrvatsku.

Više...

Vitamin D i (ne)plodnost

Vitamin D i (ne)plodnost


Glavna uloga vitamina D kod ljudi je očuvanje gustoće kostiju.

Međutim, nedavna istraživanja su pokazala važnu ulogu vitamina D u očuvanju cjelokupnog zdravlja organizma. Smanjene razine vitamina D nađene su kod osoba koje boluju od različitih kroničnih bolesti: kardiovaskularnih, autoimuinih, zloćudnih te šećerne bolesti.

Više...

Povećan rizik za prijevremeni porod nakon IVF-a

Povećan rizik za prijevremeni porod nakon IVF-a

Poznato je da je u trudnoćama nakon IVF-a, čak i jednoplodnim, više komplikacija nego u trudnoćama nakon spontanog začeća. Praksa transfera samo jednog embrija (single embryotransfer- SET) teoretski bi ovo mogla promijeniti. U velikoj studiji istraživača iz Švedske pretražen je švedski nacionalni registar da bi se odgovorilo na ovo pitanje. U studiji je uspoređen ishod trudnoća u općoj populaciji, nakon spontanog začeća, sa ishodom trudnoća iz IVF-a, bilo da je rađen SET ili dvostruki embriotransfer (DET).

Više...

Veća šansa za jednojajčane blizance nakon transfera blastociste

Veća šansa za jednojajčane blizance nakon transfera blastociste

U postupcima potpomognute oplodnje, kada se vraćaju dva ili tri embrija, raste vjerojatnost višeplodne trudnoće. Međutim, tu se radi o dvojajčanim, različitim blizancima ili trojcima. Jednojajčani blizanci su genetski identični, i puno se rjeđe rađaju od dvojajčanih, a nastanu kada se već formirani rani zametak podijeli u maternici.

Više...

Učestalost infekcije klamidijom u neplodnih parova

Učestalost infekcije klamidijom u neplodnih parova

Klamidija (chlamydia trachomatis) uzrokuje spolno prenosivu bolest koja se veže uz neplodnost, jer infekcija oštećuje jajovode u žene. Liječnici iz Italije su proveli istraživanje objavljeno u časopisu Systems Biology in Reproductive Medicine, u kojem su željeli saznati koliko je česta infekcija klamidijom u slučajnom uzorku neplodnih parova.

Više...

Antioksidansi povećavaju šansu za trudnoću u IVF postupcima

Antioksidansi povećavaju šansu za trudnoću u IVF postupcima

U Cochrane Database of Systematic Reviews nedavno je objavljen članak o utjecaju antioksidansa (vitamin E, L-karnitin, cink, magnezij) na uspjeh postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Tijekom života svi smo povremeno izloženi utjecaju oksidativnog stresa (viška kisika u tijelu, koji može dovesti do oštećenja stanica), a smatra se da su promjene spermiograma često posljedica takvog stresa, čak u do 80% slučajeva.

Više...

IVF ne podiže rizik za karcinom jajnika

IVF ne podiže rizik za karcinom jajnika

Odavno se u medicinskoj literaturi spekulira da žene u postupcima potpomognute oplodnje imaju povišen rizik za karcinom jajnika, bilo zbog opetovanog uzimanja lijekova za stimulaciju bilo zbog stalnih punkcija jajnika.

Više...

Uspješnost IVF-a bi mogla biti bolja nakon biopsije endometrija

Uspješnost IVF-a bi mogla biti bolja nakon biopsije endometrija

Biopsija endometrija je zahvat kojim se u žena koje imaju ponavljane neupjele embriotransfere ili sumnju na upalu uzima uzorak sluznice maternice i šalje na analizu. Studija objavljena u časopisu Fertility Sterility sugerira da sam zahvat i lagana lokalna upala koju on prouzroči moguće djeluje povoljno na uspješnost IVF-a.

Više...

Dobra klinička praksa u potpomognutoj reprodukciji

Dobra klinička praksa u potpomognutoj reprodukciji - Izvješće Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju

Više...

Liječničke prezentacije sa I hrvatskog kongresa o medicinskoj oplodnji

Ovdje možete pročitati neke od prezentacija liječnika sa nedavno završenog I hrvatskog kongresa o medicinskoj oplodnji.

Više...

Medicinska oplodnja u RH

Na stranicama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi danas je objavljen dokument koji opisuje rezultate uspješnosti postupaka medicinski potpomognute oplodnje prije i poslije novog zakona.
http://www.neplodnost.hr/media/system/dokumenti/Medicinska%20oplodnja%20u%20RH%5B1%5D.pdf

18.5.2010.

Više...

Konačni program I. hrvatskog kongresa o medicinskoj oplodnji

14 - 15. 05. 2010.
NP Plitvička jezera, Hotel Jezero
Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH

Više...

Važni linkovi

Državne ustanove u RH:

Više...

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga