Naslovna | DOKTORI ODGOVARAJU | Slaba kvaliteta jajnih stanica

Slaba kvaliteta jajnih stanica

Pitajte doktora

Pitao/la: HC

Poštovani,imam jedno dijete začeto prirodnim putem. Želimo i drugo, međutim ne mogu ostati trudna,bila sam tri puta na umjetnoj oplodnji.Suprugu je spermiogram prvi puta bio loš, ali sada se popravio i sada je nalaz spermiograma super. Mislim da je problem kod mene, da kod stimulirane ovulacije ja imam 1 ili 2 jajne stanice i to slabe kvalitete. Imam 39 godina. Molim savjet, da li je moguće nekim lijekovima poboljšati rad štitnjače, da imam više hormona, kako bi dobila jajnu stanicu dobre kvalitete, spremnu za oplodnju, ili je ovo slučaj i dalje za umjetnu oplodnju?

Odgovorio: prim.dr.sc. Vladimir Šparac

Poštovana,
Vaš slučaj u principu jest za izvantjelesnu oplodnju.
Niste naveli vrijednosti hormona štitnjače, ali ukoliko postoji poremećaj njenih funkcija (hiper- ili hipo-) svakako je potrebna korekcija prije postupka.
Osim toga, trebalo bi vidjeti i ostatak hormonskog profila (FSH, LH, E2, Prl, T, AMH). To su sve čimbenici koji nam mogu utjecati na kvalitetu stanica odnosno mogu ukazivati na "svježinu" vaših jajnika. Ovisno o tome u kakvom su stanju jajnici, možemo očekivati i broj odnosno kvalitetu jajnih stanica.
Vaše pitanje će sada vjerojatno biti "Mogu čli se jajnici podmladiti, odnosno  poboljšavati kvaliteta stanica?"
Načelno (ukoliko su traženi hormoni uredni), ne mogu, njihovo biološko vrijeme teče i ne može se zaustavljati i vraćati natrag. Postoje neki trikovi (npr. uzimanje oralne kontracepcije kroz 2-3 mj da ih malo "odmorimo" ili uzimanje DHEA dragea 3x1/2 mj) kojima pokušavamo izvući maksimum iz preostalog vitalnog potencijala jajnika.
Ovo su svakako načelni odgovori a detalje vezane uz Vaš slučaj morate razjasniti sa nadležnim liječnikom koji Vas vodi.
S poštovanjem,
Prim. dr.sc. V. Šparac

| Ispis | E-mail

Postavite pitanje | Sva pitanja
Na pitanja odgovaraju: 
prim.dr.sc. Romana Dmitrović, prim.dr.sc. Vladimir Šparac, dr. Martina Bračun

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga