Naslovna | DOKTORI ODGOVARAJU | RTG ili sonoHSG

RTG ili sonoHSG

Pitajte doktora

Autor: Jelenan

Postovani, U martu 2009. godine imala sam spontani u 6-oj nedelji trudnoce(pri tome nije radjena kiretaza). Od tada bezuspjesno pokusavamo da ostanem u drugom stanju. Svi hormoni su mi uredni, osim prolaktina. Dijagnoza je hyperprolactinemih functionalis. Od maja 2010. godine ne koristim nikakvu terapiju (do tada sam pila pola tabletice bromergona navece). Pri zadnjoj kontroli, koja je bila u avgustu 2010. godine, visina prolaktina u 8h je 1445 uIU/mL, u 11h je 443,4 uIU/mL i u 13h je 375 uIU/mL, pri cemu doktor (doktor endokrinolog) smatra da mi nije potrebna terapija. Na prednjem zidu maternice imam miom velicine 28x25 mm. U decembru 2009. godine radila sam briseve MP UP Chl koji su bili uredni. Moj doktor ginekolog, na kontroli na kojoj sam bila prije par dana predlozio mi je da uradim HSG rendgenski 7-9 dan ciklusa. Takodje doktor ginekolog se ne slaze sa doktorom endokrinologom i smatra da bi ipak bilo bolje da se opet ukljuci pola tablete bromergona navece.

Moja pitanja su sledeca : 1. Da li je bolje raditi HSG putem rendgena ili ultrazvuka, koje su prednosti i mane jednog i drugog? 2. Da li je potrebno da uradim jos neke analize prije HSG-a ili je dovoljno ovo sto mi je doktor vec rekao? 3. Kakvo je vase misljenje vezano za prolaktin, da li je porebna terapija ili ne? Suprug je u 2009. godini u dva navrata radio spermogram, pri cemu mu je receno da su nalazi uredni.

Odgovorila: dr.sc. Romana Dmitrović

Poštovana, prema saznanjima iz literature, pouzdanost RTG i UZV pretrage prohodnosti jajovoda (RTG HSG i sonoHSG, histerosalpingografija) je podjednaka, iako liječnici, vjerojatno iz navike, više uvažavaju RTG nalaz. Nikakve druge pretrage prije pretrage prohodnosti jajovoda nisu vam potrebne. U vezi prolaktina, a pogotovo obzirom na vaš pobačaj, bila bih sklona bar ga još jednom ponoviti, ali ne u 8 ujutro, to je za prolaktin prerano. On je stresni hormon i ujutro je najviši, zato je endokrinolog ignorirao taj nalaz. Ponovite ga jedan dan kad se naspavate, oko 10 sati, i ako je uredan, nije potrebna terapija. Međutim, mislim da će biti potrebna. U takvim slučajevima kao što je vaš, mišljenja endokrinologa i ginekologa se često razlikuju. Ginekolog se brine da će povišeni prolaktin smanjiti šansu za trudnoću, dok endokrinologa, koji nema iskustva s trudnoćama, brine samo koliko vam malo povišeni prolaktin smeta za zdravlje, a ne smeta puno.

Ono o čemu niste puno pisali jest vaš miom, koji također može smetati ostvarenju trudnoće, pa i o tome razgovarajte sa vašim ginekologom.


| Ispis | E-mail

Postavite pitanje | Sva pitanja
Na pitanja odgovaraju: 
prim.mr.sc. Renato Bauman, dr.sc. Romana Dmitrović, prim.dr.sc. Vladimir Šparac, dr.sc. Erden Radončić

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga


Warning: include(/home/users/14394/.web/37364/scripte/clear_cache.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ivficsi/public_html/neplodnost.hr/templates/neplodnost_portal/index.php on line 156

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/home/users/14394/.web/37364/scripte/clear_cache.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/ivficsi/public_html/neplodnost.hr/templates/neplodnost_portal/index.php on line 156