Naslovna | DOKTORI ODGOVARAJU

Pitajte doktora

Zamjena uzoraka u laboratoriju

Pitajte doktora

Pitao/la: tinchy

Poštovani, molila bih Vas da mi odgovorite da li je moguće tokom ivf/icsi procedure zamijeniti uzorke sjemena ukoliko je u istom trenutku više parova došlo na punkciju? Kako se to sprječava? Daje li partner uzorak sjemena prije, za vrijeme ili nakon punkcije partnerice i što se događa nakon toga?

   

Donacija jajne stanice

Pitajte doktora

Pitao/la: Marija2017

Poštovana, prošla sam neuspješna 3 transfera s doniranim embrijima u inozemstvu. Imam 42 g. Prema riječima liječnika, radi se samo o "lošoj sreći". Meni se pak, kao laiku, čini da se sada moraju određeni drugi faktori sagledati kako bi sljedeći put bio uspješniji ali ne znam koji. Surfajući internetom, nisam naišla na više podataka osim onih generalnih uzroka kao što su kvaliteta embrija i zdravlje žene. Možete li mi pomoći savjetom i s više informacija: koje pretrage trebam napraviti i kakvi bi ti budući embriji trebali biti? Unaprijed hvala!

Odgovorila: prim.dr.sc.Romana Dmitrović

Poštovana,

Vjerojatno ste u pravu i treba sagledati širu sliku, jer embriotransfer s doniranim gametama ima daleko veću uspješnost nego embriotransfer s vlastitim gametama. Također, Vi ste vrlo mladi za donaciju, te bi samim tim Vaše opće zdravlje i sposobnost zanošenja trebali biti veći nego u starijih žena.

Prvo što bih preporučila jest ozbiljna evaluacija Vaše maternice i utvrđivanje šanse da zatrudnite i iznesete trudnoću obzirom na stanje maternice. Vjerujem da ste radili već dosta ultrazvuka u životu, ali treba Vam u jednom aktu učiniti dvodimenzionalni i trodimenzionalni ultrazvuk, te SIS, koji je pretraga maternice fiziološkom otopinom i otkriva eventualne nepravilnosti iste. Ukoliko je tu sve u redu treba razmisliti je li potrebno učiniti i histeroskopiju, ali vjerujem da jest. 

Što se Vas tiče još je potrebno učiniti sistematski pregled i otkriti eventualne druge bolesti koje bi mogle sprečavati trudnoću.

Ako je tu sve u redu ovisite o zamecima. Iz mog iskustva sve ustanove s kojima mi surađujemo rade korektno, ali svakako na otpusnom pismu treba tražiti ocjenu zametaka, eventualno i njihovu sliku, da bi mogli pribaviti nezavisno drugo miščljenje. Nešto šanse nosi i muški partner čija je genetika u pitanju, pa ne bi bilo loše i njega obraditi kod urologa (pregled, UZV prostate, ev. hormoni i kariogram). i kao krajnje riješenje promijeniti donatoricu i/ili ustanovu.

Kao što vidite, puno toga može krenuti po zlu. Nadam se da ćete otkriti problem, i sretno! 

   

Idiopatska neplodnost

Pitajte doktora

Pitao/la: zagreb
Postovani, moj je problem sljedeci. Imam 30god. Vec 15 mjeseci radimo na bebi, ali nekako nam ne ide. Suprugov spermiogram je uredan, napravila sam ultrazvuk, papa, testove na bakterije i prohodnost jajovoda te su svi nalazi uredni.

   

HSG i AIH u istom ciklusu

Pitajte doktora

Pitao/la: Atkalv
Postovani, Da li je praksa raditi HSG u istom ciklusu kao inseminaciju, odnosno HSG prije inseminacije ili se ceka sljedeci ciklus ukoliko je sve ok? Hvala i LP

   

Koliko čekati?

Pitajte doktora

Pitao/la: zelimbitimama

Poštovana dr.Dmitrović, u 4.mj 2016.godine imala sam vanmateričnu trudnoću u jajovodu (6.tjedan trudnoće) koja je prekinuta i laparoskopski je uklonjen lijevi jajovod, te su u desnom jajovodu uklanjane priraslice i rađena je kiretaža.

   

MPO postupak uz bakterije

Pitajte doktora

Pitao/la: Atkalv
Postovani, kod muza je nadjena bakterija enterococcus faecalis u ejakulatu. Pije antibiotik. Citala sam da je bakterija jako uporna te je se tesko rijesiti. Da li se moze u IVF ili inseminaciju ici ako je se u duzem periodu ne uspije rijesiti? Naime, odgodjen nam je postupak zbog toga. Hvala

   

Nakon pobačaja i biokemijske trudnoće

Pitajte doktora

Pitao/la: margita_7

Postovani doktore, imam 28 godina. Imala sam missed ab u 8tt, obavljena je kiretaža. Nakon iste obavila sam briseve koji su uredni te dodatne pretrage. Četiri i pol mjeseca od missed ab imala sam biokemijsku trudnocu te me ginekolog uputio na dodatne pretrage

   

Oštećeni jajovodi

Pitajte doktora

Pitao/la: Amra

Postovani, prije deset dana mi je laparaskopski odstranjena vanmatericna trudnoca skupa sa lijevim jajovodom u kom je bila. Desni jajovod je takodjer zacepljen. Imam 32  godine i jednu trudnocu i porod u 2007. godini.

   

Tri spontana pobačaja

Pitajte doktora

Pitao/la:

goga

Postovani, Imam 41 godinu i tri spontana iza sebe, nemam djece. Spontani se desavaju rano, u 8-9 tjednu.

   

Trombofilija i potpomognuta oplodnja

Pitajte doktora

Pitao/la: zubari

Poštovana, nakon dvije neuspjele trudnoće, prirodna 9.tt. i IVF 11.tt., napravila sam nalaze trombofilijskih faktora: Faktor V Leiden (R 506Q), normalan tip; Faktor II protrombin (G20210A), normalan tip; MTHFR (C677T) heterozigot; PAI-(4G/5G), heterozigot 4G/5G.

   

Zašto ne blastocista?

Pitajte doktora

Pitao/la: zadnjivoz

Molim Vas, da li mozete da mi pojasnite zasto se kod niske rezerve jajnika, gdje se u IVF-u dobijaju 1 ili maximalno 2 embriona, ne preporucuje transfer 5 dan u kulturi blastociste?

   

Habitualni pobačaji i PGD

Pitajte doktora

Pitao/la: Natasa74

Cijenjeni dr., Molila bih Vaše mišljenje. Imam 40 godina. Trudnoću pokušavam zadnjih 5 godina. Do sada sam imala med. indiciran prekid trudnoće u 18. tjednu zbog meningoencephalochele, jedan blighted ovum, dvije trudnoće s prestankom razvoja ploda (7-9 tj.) i nekoliko biokemijskih trudnoca.

   

Mikroadenom hipofize

Pitajte doktora

Pitao/la:

kaja76

Poštovana, imam 39 godina, dijete od 3 godine (dobiveno IUI + klomifen). Htjela bih još jedno dijete, ali me neke stvari muče. Menstruacije su neredovite (40-45 dana), hormoni uglavnom u redu (FSH 5,9, Lh 5,3), testosteron malo niži od ref. vr, a prl je pod terapijom Bromergonom 500.

   

Je li moguća spontana trudnoća uz oligospermiju?

Pitajte doktora

Pitao/la: eleonora

Postovani dr., Partner i ja smo pokusali zaceti dijete, svega tri mjeseca nismo uspjeli, pa smo obzirom na partnerove godine (48) učinili spermiogram.

   

Potpomognuta kod habitualnih pobačaja

Pitajte doktora

Pitao/la: mirjana

Stovani, imam trideset i devet godina i dvije prekinute trudnoce (spontani pobacaj u sedmom i desetom tjednu trudnoce, u oba slucaja radilo se o zadrzanom pobacaju).

   

Heparin u postupku kod dokazane trombofilije

Pitajte doktora

Pitao/la: jednababaroga

Pozdrav! Vec sam jednom pisala ovdje, al su se stvari malo promjenile. Moj amh je 1.142 i od trombofilije sam heterozigot na faktor II. (Baka mi je nedavno umrla od plucne embolije).

   

Cryptozoospermia

Pitajte doktora

Pitao/la: tin

Poštovani dr. Radončić, dijagnoza moga muža je cryptozoospermija, prije godinu dana radili smo ICSI u Bahceciju u Sarajevu međutim bezuspješno. Nalazi su mu svi ok, u referentnim granicama. Trošio je sve moguće vitaminske pripravke i lijekove, međutim nalaz se nije popravio.

   

Normogonadotropni hipogonadizam

Pitajte doktora

Pitao/la: Twin

Poštovani! Molim Vas da mi malo približite pojam folikulogeneze u stimuliranom postupku. Moja dg. je normogonadotropni hipogonadizam. Imam 32 god. Th do ciklusa Femoston 2/10. Stimulirana sam od 2. d.c. sa po dvije amp. Menopura. Uz to koristim Estrofem 2x2mg od 1.d.c.

   

Decapeptyl i lažno pozitivan test na trudnoću

Pitajte doktora

Pitao/la:

Korisnik1

Poštovani, zanima me sadrži li Decapeptyl hcg, odnosno može li Decapeptyl dovesti do lažno pozitivnog testa za trudnoću? Hvala.

   

Antibiotici pred postupak

Pitajte doktora

Pitao/la: Nikolic

Postovani doktore, molim Vas za sto brzi odgovor ako je moguce. Zakazan mi je postupak inseminacije u sledecem ciklusu. Tacnije sledeci ciklus ocekujem oko 20.og, sa stimulacijom pocinjem 3.eg dana ciklusa, a ocekivan termin za inseminaciju je oko 2-3.eg februara.

   
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »

Postavite pitanje | Sva pitanja
Na pitanja odgovaraju: 
prim.dr.sc. Romana Dmitrović, prim.dr.sc. Vladimir Šparac, dr. Martina Bračun

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga