Naslovna | Dijagnoza neplodnosti | Hormonski status

Hormonski status

Dijagnoza neplodnosti

U sklopu obrade neplodnosti ponekad se u žena napravi i takozvani hormonski status. Iako će u mladih i zdravih žena koje redovno menstruiraju on često biti potpuno uredan, jednostavnost kojim se mogu izliječiti pojedini poremećaji hormonskog statusa opravdava vađenje krvi.

  • FSH – folikulstimulirajući hormon, govori o rezervi jajnika. Njegova važnost jest ukoliko je povišen, što upućuje na iscrpljenje janika. Vrijednosti već preko 10 IU/L povezuju se sa otežanom sposobnošću zanošenja.
  • LH – luteinizirajući hormon. Ukoliko je LH povišen a FSH normalan, vjerojatno je riječ o poremećaju u sklopu sindroma policističnih jajnika. Ukoliko su oba povišena, riječ je o preranom iscrpljenju jajnika.
  • E2 – estradiol, glavni ženski spolni hormon. Njegove niske vrijednosti uz povišen FSH dodatno potvrđuju dijagnozu preranog iscrpljenja jajnika.
  • PRL – prolaktin, hormon mlijeka. Prolaktin je stresni hormon i jako varira i u danu i u ciklusu, tako da jedna njegova povišena vrijednost ne znači dijagnozu. Međutim, kada je stalno povišen postoji hiperprolaktinemija koja može spriječiti trudnoću, a koja se uspješno liječi.
  • TSH – tireotropin, hormon štitnjače. U žena su česti poremećaji rada štitnjače, a smatra se da već blago povišenje TSH, iznad 4 µIU/mL, smeta zanošenju, te da je potrebno snižavanje.
  • T – testosteron, muški spolni hormon. Vrijednosti iznad referentnih za žene mogu biti znak sindroma policistričnih jajnika, ali i ozbiljnijih stanja.
  • SHBG – sex hormone binding globuline, hormon koji veže spolne hormone. Važan je u korelaciji sa testosteronom, jer ukoliko je nizak a testosteron visok, previše muških spolnih hormona će cirkulirati sustavom da bi došlo do trudnoće.
  • Progesteron – hormon koji se stvara nakon ovulacije. Njegovim određivanjem se definitivno utvrđuje da li žena ovulira ili ne.

Krv se za pretragu većine hormona vadi drugog do petog dana ciklusa, radi standardizacije. Za neke hormone (kao TSH) nije važno doba ciklusa. Progesteron se određuje 7 dana iza uobičajenog vremena ovulacije, odnosno 21. dana ako su ciklusi redovni.


Komentari 

 
#4 sanjić sanja 2016-06-28 15:36
Moja vrijednost SHBG je 14 a normalno 15-120, dakle snižen. A testosteron slobodni 56.6 a normalno 3.5-30. Testosteron ukupni 2.0 a normalno 0.4-1.9 Dali postoji mogučnost da ostanem trudna ili ne?
 
 
#3 Anina 2014-07-03 19:41
Moja vrijednost TSH je prošli mjesec bila 3.38, a sada je 2.5 mU/l. Molim vas možete li mi reći da li u redu takvo odstupanje i da li je za zanošenje bitno imati vrijednosti < 2.5 mU/l? Hvala!
 
 
#2 Natasa44 2012-02-27 10:56
Moja vrednost testosteron je < od 0.087 a za zene u dobu 20-49 dog referentne vrednosti su 0.290-1.6. Imam 35 godina, sta moze da bude uzrok tome i kako se uspostavlja normalno stanje ovog hormona?
 
 
#1 Milena 2010-06-30 09:29
Moja vrijednost progesterona na 22DC je 0.54 ng/mL. Molim Vas možere mi reći da li je prema tome nalazu kod mene nastupila ovulacija,inače nemam nikakvih pokazatelja ovulacije.Hvala
 

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga